Ion Mares, Metalurgia aramei in civilizatiile Precucuteni si Cucuteni, 2012 Anunţ Cărţi din Suceava
Ion Mares, Metalurgia aramei in civilizatiile Precucuteni si Cucuteni
Imagine anunţ Ion Mares, Metalurgia aramei in civilizatiile Precucuteni si Cucuteni Ion MARES, Metalurgia aramei in civilizatiile Precucuteni si Cucuteni, Editura Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, 2012, 612 p., cu planse, desene si harti, 35 lei
Istoric si arheolog, dr. Ion Mares - in prezent si director al Muzeului Bucovinei - s-a afirmat si remarcat drept un pasionat si avizat cercetator si bun cunoscator al tezaurului de valori culturale si nationale din Bucovina, in general, dar in special, al epocii neolitice, eneolitice, aramei si fierului. A efectuat investigatii sistematice in cea mai serioasa si generoasa dintre „arhive”, pamantul pe care traim si gandim, la principalele santiere arheologice din ultimii 15-20 de ani.
A elaborat si publicat zeci si zeci de studii, articole, rapoarte de sapaturi, recenzii, note, insemnari etc. Dar, mai ales, a realizat o bogata salba de lucrari stiintifice, de referinta in limbile romana si de circulatie universala: Metalurgia aramei in neo-eneoliticul Romaniei (2002), lucrare de doctorat, care i-a adus titlul de doctor in stiinte istorice, calificativul Foarte bine si distinctia Cum laude; Cultura Cucuteni (2006); Europa necunoscuta - comori din Bucovina (coord. 2007); Cultura Cucuteni - arta si religie (2009); Biserica „Sfantul Gheorghe” (Mirauti) - prima catedrala mitropolitana a Moldovei (2009), Biserica „Sfantul Nicolae” din Suceava (2011).
METALURGIA ARAMEI IN CIVILIZATIILE PRECUCUTENI SI CUCUTENI este o carte distincta referitoare la civilizatiile din eneoliticul Romaniei, care au utilizat arama pentru elaborarea unor categorii diverse de obiecte.
In volum sunt abordate mai multe probleme legate de metalurgia cuprului din preistorie: provenienta cuprului folosit pentru confectionarea de piese elaborate in acel timp; cartografierea locurilor unde se afla zacaminte de cupru din Romania (cu tipurile de minerale si minereuri din astfel de metal), existenta vechilor exploatari miniere, identificarea tehnologiilor utilizate in vechea metalurgie, efectuarea de analize metalografice si spectrale pe obiecte de cupru, prezentarea tehnologiilor pe categorii morfo-functionale, grupe morfo-tehnice, tipuri si variante de piese. Rezultatele analizelor micro si macrostructurale (spectrografice, metalografice, observatii la stereomicroscop) au fost comentate pentru fiecare grupa tipologica si pentru fiecare piesa investigata. In carte a fost analizata tipologia pieselor de cupru din culturile Precucuteni si Cucuteni.
Problema contextului in care au fost descoperite piesele de cupru din culturile Precucuteni si Cucuteni este deosebit de importanta, analiza datelor fiind tratata distinct in lucrare.
Volumul este structurat in urmatoarele capitole: 1. Istoricul cercetarilor; 2. Conditiile de descoperire; 3. Provenienta aramei; 4. Prelucrarea aramei în civilizatiile Precucuteni si Cucuteni; 5. Piese de cupru din culturile Precucuteni si Cucuteni. Tipologie, cronologie si utilizare; 6. Corpus-ul pieselor de arama din civilizatiile Precucuteni si Cucuteni; 7. Concluzii; 8. Zacamintele si aparitiile de cupru din Romania; 9. Experiment; 10. Repartizarea topoarelor de arama cu gaura transversala din eneolitic; 11. Anexe; 12. Date arheozoologice referitoare la metalurgia din cultura Cucuteni; 13. Corpus-ul descoperirilor cu materiale arheozoologice referitoare la metalurgia culturii Cucuteni.
Metalurgia aramei din timpul culturilor Precucuteni si Cucuteni reprezinta o latura distincta din economia civilizatiilor preistorice, cartea de fata tratand pentru prima data in mod unitar acest domeniu de activitate. Pentru elaborarea volumului au fost necesari peste douazeci de ani de cercetare, de investigatii stiintifice si de prelucrare a materialelor arheologice.
Date de contact:
Dr. Ion Mares
Tel. 0755-134356